top of page
Keresés

Szeretnéd az óráddal nyitni a kapud? Már megteheted! Itt az új magyar fejlesztés, az OPEN.ioting

Te is okossá teheted meglévő kert- vagy garázskapudat


A hagyományos, távirányítós kapunyitás sokunknak okoz gondot a mindennapokban. Mikor a legnagyobb szükségünk lenne rá, akkor nem találjuk a távirányítót, de ha mégis, épp lemerült az elem benne, esetleg a rádiójel nem jut el a kapuig. Ismerős? Arról nem is beszélve, hogy egyre több biztonsági aggály merül fel a távirányítókkal kapcsolatban. Gondoljunk csak a manapság elterjedt trükkös nyitási módszerekre és eszközökre, valamint az elveszített vagy az udvaron parkoló autóból eltulajdonított távirányítókra.


A távirányítók esetében a jogosultság kezelése és a felhasználók nyilvántartása már kisebb rendszereknél is kihívás, nem beszélve a nagyobb társasházi vagy céges rendszerekről. Továbbá az új felhasználók és az esetlegesen elveszített távirányítók letiltása sem egyszerű feladat, pótlásuk pedig igen költséges lehet.


Erre kínál költségcsökkentő és biztonságos megoldást az egyik vezető hazai biztonságtechnikai cégcsoport, a TELL. Egészen pontosan titkosított adatfolyamon keresztül történő kapuvezérlést a mobilunk vagy akár Apple okosóránk segítségével.


A Magyarországon fejlesztett és gyártott OPEN.ioting eszköz az alap kapuvezérlési funkciók mellett lehetővé teszi, hogy a kapuk állapotát bárhol és bármikor ellenőrizhessük az app segítségével, hála a kapura szerelt érzékelőknek. A kapu nyitása is történhet a távolból, így nem szükséges a vezérléshez a kapu közvetlen közelében tartózkodni.


Nem csak családi házba, de irodába, társasházba, nyaralóba és Airbnb-be is jó választás lehet, ugyanis az alkalmazást úgy tervezték, hogy tulajdonosa 50 felhasználót tudjon meghívni ingyenesen, de ez a szám akár 500-ra is bővíthető. Emellett értesítést állíthatunk be, ha nyitva marad a kapu, ami segíti biztonságban tudni az ingatlant.


Az eszközt WiFi-n vagy UTP (Ethernet) kábelen keresztül csatlakoztathatjuk az internethez, a tápfeszültséget a kapuvezérlőhöz csatlakoztatva 230VAC-ról vagy PoE switch-en keresztül is biztosíthatjuk.


Kinyílik a kapu, ha a közelébe érsz, vagy egyszerűen csak szólsz neki – Ez többé már nem sci-fi, hanem a jelen


A hamarosan elérhető funkciók között lesz a geofencing szolgáltatás is: az eszközben beállíthatók olyan útvonalak, amelyek megtétele nyitja a kaput.

Ha valaki általában ugyanazon az útvonalon megy haza, ez hasznos funkció lehet számára, mellyel időt és energiát spórol nap mint nap. Nem utolsó sorban pedig sok kellemetlen percnek is elejét veheti az illető, hiszen egy forgalmas útszakaszon kényelmesen, nagy távolságból tudja nyitni a kaput – így a forgalmat sem tartja fel.


Az Alexa és Google Home csatlakozás még kényelmesebbé teszi a használatot, ezért ezek a megoldások is hamarosan érkeznek a vezérlési lehetőségek közé. Ennek köszönhetően a hangutasítás a jelenleg használható Siri mellett a többi elterjedt platformon is elérhetővé válik.


A cég a jelenleg kapható kapunyitó megoldások tulajdonságainak összehasonlításával fejlesztette az eszközt. Az OPEN.ioting funkcióinak kidolgozása során nagy szerepet kapott a könnyű kezelhetőség és az “eszközmentes” programozás is, valamint a magyar nyelvű alkalmazás és a magyar nyelvű ügyfélszolgálat.


Az adatbiztonsági szempontok és felhasználói igényeknek eleget téve fontos kiemelni, hogy a terméket kiszolgáló mögöttes infrastruktúra magyar üzemeltetésű szervermegoldással rendelkezik.


Adtak a biztonságra


A fejlesztés során a legfontosabb szempont a megbízható működés mellett a biztonság volt.


Ennek érdekében magas biztonsági szintet garantáló asszimetrikus titkosítást alkalmaz, ahol a tanúsítványok elkészítéséhez RSA 2048 bites titkosítást használtak. Ez a szint összehasonlíthatatlan egy hagyományos távirányító biztonsági szintjével.


Ugyanez a technológia védi az adatokat és biztosítja a biztonságot pl. banki tranzakcióknál, pénzügyi rendszereknél, digitális aláírásoknál, e-mail titkosításnál, és mobilfizetésnél is.


A 2048 bit a titkosításhoz használt kulcsok hosszúságát jelöli: a kulcsok olyan hosszúak, hogy a feltörésük szinte lehetetlen; még a legfejlettebb támadóknak is évekig vagy évtizedekig tartana. Ez teszi a 2048 bites RSA titkosítást a kriptográfia egyik legelismertebb védelmi módszerévé, melyet az OPEN.ioting okos kapunyitónál is alkalmaztak.


A titkosításon felül a rendszert a Cloudflare hálózata, terheléselosztó rendszere és tűzfala is védi az esetleges támadásoktól.


A vezérlés biztonságát tovább erősíti az, hogy a telefonon beállított biztonságos azonosítási módok nélkül nem lehet a kaput vezérelni. Így a kódbevitel, arcfelismerés vagy az ujjlenyomat alapú azonosítás megnyugtatóbb megoldást kínál szemben egy elveszített vagy ellopott távirányítóval.


Az érdeklődők már megvásárolhatják az eszközt bevezető áron, illetve bővebb információt találhatnak az OPEN.ioting weboldalán a termék működéséről és beállításáról.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page